Patthelyzet: se Ausztria, se Magyarország nem akar családi pótlékot adni az ingázó szülőknek?

Nem ért egyet a két kormány, a levét pedig azok a magyarok isszák meg, akik a határon túl dolgoznak, de Magyarországon élnek.

Az osztrák szövetségi kancellár hivatala május 8-án adott egy olyan utasítást az osztrák adóhivatalnak, hogy le kell állítani a kifizetéseket az újonnan beérkező családi pótlékkal kapcsolatos kérelmeknél, illetve azoknál is, amiket most újítanának meg – tudtuk meg egy Vas megyében élő, ám Ausztriában dolgozó apukától.

Ez azt jelenti, hogy nem visszautasítják a kifizetéseket és nem is arról van szó, hogy nincs jogosultságuk az ingázóknak családi pótlékra. Hanem annyi történt, hogy van egy véleményvitája a magyar kormánynak és az osztrák kormánynak.

És hogy mégis miért? Olvasónk úgy tudja, az osztrák kormány egy EU-s előírásra hivatkozva azt mondja, hogy az ilyen szociális kérdésekben az az ország az elsődleges kifizetőhely, ahol a gyerekek élnek. A magyar kormány pedig azt mondja, hogy Ausztriának kell lennie az elsődleges kifizetőhelynek, mivel a munkavállaló Ausztriában dolgozik, ott fizet adót és járulékokat is.

Emiatt pedig egy olyan faramuci helyzet állt elő, ami jelenleg már több száz ingázót érint, főként egyedülálló szülőket. Sokan ugyanis nem adhatnak le kérelmet családi pótlékra Magyarországon, mert nem jogosultak arra. Ausztriában pedig jogosultak rá, hiszen ott dolgoznak, ott fizetnek adót, és be is adják a kérelmet, amit így nem utasíthatnak el, egyszerűen csak nem fizetik ki.

Ez pedig egyelőre patthelyzet, nem tudnak semmit tenni az érintettek. Úgy tudjuk, van olyan, aki már két hónapja nem kapta meg a családi pótlékot, ami 800-1000 eurós havi mínuszt jelent a három gyerek után. Ez pedig óriási kiesés, főleg azoknál a szülőknél, akik egyedül nevelik gyermeküket, gyermekeiket és nem tudnak teljes munkaidőben dolgozni.

Nem ez az első vita

Korábban is volt már nézeteltérés a két kormány között, de ez sosem befolyásolta a kifizetéseket, ugyanis a hivatalok mindig „lebokszolták” egymás között, hogy melyik hivatalnak mennyit és kinek kell kifizetnie. Most viszont valamiért megmakacsolták magukat, és ezt egyre többen fogják megérezni a bőrükön.

„A problémák valójában már akkor elkezdődtek, amikor az osztrák kormány centralizálta az adóhivatalt, és nőtt a kérelmek feldolgozási ideje. Most tartanak ott, hogy a novemberben beérkezett kérelmeket vizsgálják át. Hozzászoktunk már ahhoz, hogy várni kell az osztrák hivataloknál és szerintem ezért még sokan nem tudják, hogy valami baj van és reklamálni kell, mert biztosak abban, hogy ki fogják fizetni visszamenőleg is” – mesélte olvasónk.

Nincs semmiféle jogi indok

Megtudtuk, hogy Sebők Éva momentumos parlamenti képviselő a kezébe vette az ügyet: levelet írt a parlamentnek és megkereste a bécsi nagykövetséget is. Olvasónk pedig az osztrák adóhivatalt kereste meg ez ügyben, azt remélve, hogy kapni fog bővebb tájékoztatást és megtudja, milyen törvényekre hivatkozva fagyasztják be a kifizetést.

A hivatalos válasz szerint azonban nincs semmiféle jogi indok, mindössze annyit közöltek vele, hogy a kancelláriahivatal utasítását követik. A kancellár pedig arra az uniós irányelvre hivatkozik, hogy az az ország az elsődleges kifizetőhely, ahol a gyerekek élnek, ami az életükben központi szerepben van.

Az osztrák kormány szerint tehát Magyarországnak kell az elsődleges kifizetőnek lennie, ezért először a magyar családi pótlékot kell megkapniuk az ingázóknak, Ausztria pedig majd kipótolja, hogy annyi családi pótlékot kapjanak az ingázók, amennyi jogosan jár nekik. A magyar kormány viszont nem akarja ezt kifizetni, hiszen az ingázók nem Magyarországon fizetnek adót.

Az eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, várjuk olvasóink tapasztalatait. Hamarosan újabb részletekkel jelentkezünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet