Politikai botrány Ausztriában: nem az lett az SPÖ pártelnöke, akit kihirdettek

Egy technikai hiba miatt nem azt hirdették ki az SPÖ elnökének, akit valójában megválasztottak. Állítólag rosszul vitték fel az adatokat egy excel-táblába.

Tisztújítást tartottak május végén az osztrák szociáldemokrata pártnál, azaz az SPÖ-nél. Három jelölt indult, az eddigi pártelnök, Pamela Rendi Wagner, Burgenland tartomány kormányzója, Hans Peter Doskozil, és Traiskirchen polgármestere, Andreas Babler. A tagfelmérésből egyértelműen kirajzolódott egy sorrend, Rendi-Wagner lett az utolsó (31,35%), utána Babler (31,51%), majd az élen Doskozil (33,68%) végzett. Ez volt tehát május végén, a három jelölt között a különbség ugyanakkor olyan kicsi volt, hogy rendkívüli pártkongresszust hívtak össze június 3-ára. Pamela Rendi-Wagner itt viszont már nem indult, beadta a felmondását, maradt tehát Hans Peter Doskozil és Andreas Babler.

A pártkongresszuson úgy tűnt, eldőlt a kérdés: az akkor nyilvánosságra hozott eredmények szerint Doskozil 53,02%-ot szerzett, Babler pedig 46,81%-ot. Doskozil örömittasan nyilatkozott, és már el is kezdte szervezni csapatát, akiket szerdán mutatott volna be, és kijelentette azt is, ha az SPÖ nyer a szövetségi parlamenti választásokon, nem fog koalícióba lépni sem az FPÖ-vel, sem az ÖVP-vel. Június 5-én, hétfőn azonban robbant a bomba: egy technikai hiba, miatt (valójában rosszul vitték fel az adatokat egy excel-táblába), tévedés történt, és nem Doskozil kapta a több szavazatot, hanem Babler (46,51% vs. 52,66%).

Andras Babler, SPÖ
Georg Hochmuth / dpa

Ekkora félreértés még sosem történt az osztrák szociáldemokrata párt életében, sőt, talán az osztrák politikában egyáltalán: körülbelül egy napig nem az érezhette magát pártelnöknek, akit valójában megválasztottak. Andreas Babler új elnökként ugyanakkor azt nyilatkozta, még egyszer átszámoltatja a szavazatokat, teljes transzparenciát akar az igazsággal kapcsolatban. Szerinte egy „mélypontról” van szó a párt életében, mely nem csak ellenfelének, Hans Peter Doskozilnak, de az egész pártnak fájdalmas.

Doskozil sajtótájékoztatóján azt mondta, „a választási eredményt így tudomásul venni vitathatatlan”, majd gratulált ellenfelének a pártvezetői posztért. Bejelentette ugyanakkor, hogy a továbbiakban nem fog az országos politikával foglalkozni, visszavonul Burgenlandba. Mint ismeretes, korábban egy rövid ideig védelmi miniszterként is tevékenykedett.

Hans Peter Doskozil sajtótájékoztatóján
OE24.tv
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet