Sopron átadja a vízművet az államnak

Módosította Sopron közgyűlése az idei költségvetést és felhatalmazta a polgármestert, hogy a Soproni Vízmű Zrt.-t átadja az államnak.

A novemberi közgyűlést követő rendkívüli ülésen Sopron képviselő-testülete módosította, azaz aktualizálta az idei költségvetést. A víziközmű-szolgáltatás állam általi átvételéhez szükséges átadási megállapodások című előterjesztést nyílt ülésen tárgyalták. Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde (Momentum) hozzászólt a témához:

- Mire megy ki a játék, ezt a kérdést tettem, teszem fel magamnak újra és újra, amióta a víziközművek és a Soproni Vízmű átadását a közgyűlés elé hozták. Hivatkoztak elhibázott szankciókra, háború okozta energiaválságra. De egyszer sem említették, hogy a problémák valódi okát a 2011 óta befagyasztott vízdíjakban kell keresni. Emiatt ugyanis a vízművek olyan gazdasági helyzetbe kerültek, hogy a 20-as évek elejére elfogytak a tartalékaik, s mire beköszöntött a járvány és az azt követő gazdasági válság, már semmilyen megtakarítással nem rendelkeztek - mondta a képviselő, majd sorolta: "Tönkre kell tenni a MÁV-ot, az egészségügyet, a Volánt, a hulladékkezelőket, a vízműveket, hogy aztán ezt követően örüljenek, és még hálásan meg is köszönjék, hogy az állam megmenti őket, majd részben vagy teljes egészében magánkézbe juttatja".

- Önök tehát a vízdíjemelésre tesznek javaslatot. Közvagyonból kerül közvagyonba, önkormányzatiból államiba a vízmű - reagált Farkas Ciprián polgármester a felszólalásra.

Az önkormányzatok feladatkörének csorbításáról beszélt Jakál Adrienn (Párbeszéd), ide sorolva a közművek átadását is, miután a testület fideszes képviselői Brüsszelt, Gyurcsányt, külföldi tulajdonba játszást és politikai felelőtlenséget emlegetve utasították el az ellenzéki véleményt.

Simon István alpolgármester azt is fontosnak tartotta kiemelni, hogy a témát nyílt ülésen tárgyalja a testület és a szerződés is megismerhető. Körülbelül ennyi szólt a vízművagyon átadásáról, persze a felszólalók a pártpolitikai csatározást sem hagyták ki. Jakál Adrienn és Supka-Kovácsné Holzhofer Tünde nemmel szavazott a vízművagyon ingyenes állami tulajdonba adására, a Fidesz-frakció és Mayer Nándorné megszavazta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet