Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa, Amberger Erzsébet Monspart Sarolta-díjat kapott

Hárman vehették át a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést ma Budapesten, a Generációk között - Nemzedékek együttműködése a társadalom lelki egészségéért című konferencián.

A tájfutó világbajnokról elnevezett, 2021-ben alapított díj célja, hogy elismerje az időskorúak fizikai és szellemi aktivitásának, jóllétének megőrzése, valamint az idősek iránti szolidaritás erősítése érdekében végzett kiemelkedő tevékenységet. A díjakat Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára adta át.

Amberger Erzsébet járványtani szakorvos, Sopron nyugalmazott tisztifőorvosa volt az egyik szakember, aki elismerésben részesült. Az idősek egészségmegőrzésének követeként a közösségi gyaloglást határokon belül és kívül is népszerűsíti, rendszeresen tart ismeretterjesztő előadásokat, amelyeken az egészséges életmód és a testmozgás van a középpontban.

A volt tisztifőorvos (zöld kabátban) jó példával jár elöl, a közösségi gyaloglást népszerűsíti.
Facebook

Elismerésben részesült Soós Ferenc kollégiumi nevelőtanár, testnevelő, maratoni versenyek résztvevője is. Monspart Sarolta előtt tisztelegve idén egyhuzamban, gyalogszerrel tette meg az Országos Kéktúra 1172 kilométerét, amellyel az idősek egészséges életmódjára, az aktivitás fontosságára kívánta felhívni a figyelmet.

Ugyancsak díjat vehetett át Nagy Józsefné igazgatásszervező, aki nyugdíjasként szerzett szenior örömtáncoktatói oklevelet. Pécsett és a város környékén tartott örömtáncórái nagy népszerűségnek örvendenek, közösségteremtő tevékenysége számos idős ember számára teszi lehetővé a közös testmozgás átélését.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, a Nemzet Sportolója, az Idősek Tanácsa tagja közismerten egész életében a sportolás, rendszeres testmozgás népszerűsítésén fáradozott. Nyugdíjazásával új feladatokat keresett, így lett célja az idősek aktivitásának, testmozgásának, egészséges életmódjának segítése. Töretlenül népszerűsítette a gyaloglást országszerte, hangsúlyozva annak a lelki egészségre gyakorolt hatását is, hiszen a közösségben végzett mozgás a magányosság, az elszigetelődés ellen is jótékony hatással van.

A díj névadóját méltatva Hornung Ágnes azt mondta, Monspart Sarolta számos alkalommal hívta fel a figyelmet arra, hogy nemcsak fiatal- és középkorban, hanem az évek előrehaladtával is igen fontos az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet