Harcos ellenzékiből a hatalom sajtóügyi ökle - Szalai Szabolcs portréja

Hat évvel ezelőtt még szaunamester volt a szentgotthárdi fürdőben, most egy közpénzekkel kitömött alapítvány stratégiai igazgatója. Amihez sokszínű köpeny kellett.

A "feljelentett" tüntető

Négy és fél évvel ezelőtt, egy szombathelyi tüntetés után hívott fel Szalai Szabolcs, aki akkor kezdő, de ismert ellenzéki figura volt Szombathelyen. Azt mondta, eljárást indított ellene a rendőrség, mert a tüntetés után páran elmentek a megyei napilap székházához, és ott a szabad Vas Népéért demonstráltak.

A dolog meglepő volt, hiszen Szombathelyen nem lépett fel a rendőrség a tüntetők ellen, tudtunk a megyei napilapnál történtekről, meg is írtuk , azt is tudtuk, hogy ott sem volt különösebb atrocitás.

Tüntetők 2018-ban a Vas Népe előtt, szemben, Ungár Péter mellett Szalai Szabolcs
Nagy Jácint

Megkérdeztem hát a szombathelyi főkapitányságot, hogy történt-e rendőri intézkedés előző este, és indítottak-e eljárást. A válasz gyorsan meg is jött, a rendőrök nem intézkedtek, és nem indítottak eljárást senki ellen.

Kicsit mérgelődtem utána, hiszen ha nem ellenőrzöm le az állítást, valótlan hírt közlünk, ami mártírt csinálhatott volna Szalaiból.

A stratégiai igazgató

Három héttel ezelőtt a Magyar Nemzet arról ír, hogy a Válasz Online-hoz dollárok gurultak. (Ugye, ez volt az az időszak, mikor a Fidesz és csatolmányai elkezdték dollárbaloldalnak nevezni az ellenzéket,és dollármédiának a magyar média nem kormánypárti részét.)

A Magyar Nemzet, mint a kormánysajtó nyomtatott zászlóshajója Szalai Szabolcsot, a Transzparens Újságírásért Alapítvány stratégiai igazgatóját kérdezte meg szakértőként a guruló dollárok ügyében.

A két történet között négy és fél év telt el, ami alatt az ellenzéki, akciózó Szalai Szabolcsból a kormánypárt háttérembere lett.

Újságíró, LMP-tag és Jobbik-szimpatizáns

Szalai 2014-2015 között jelent meg a szombathelyi közélet sokadik vonalában, mint főiskolai hallgató és 2016-tól LMP-tag. Az első pillanattól kezdve agilis, tettre kész volt, 2014-ben, az emlékezetes internetadós tüntetéseknél Szombathelyen már a szervezők és a szónokok között volt .

Miután lecsengett a tüntetéshullám, több szombathelyi ellenzéki és civilszervezet indított kerekasztal-beszélgetés sorozatot a városban, ezek egyik motorja Szalai volt. A sorozat viszonylag sokáig tartott, ezekben a hónapokban sorra alakultak a tenni akaró szervezetek Szombathelyen.

Szalai az LMP-tagsága mellett másfelé is kacsingatott. Szentgotthárdi származásúként egy időben a szentgotthárdi Jobbik mellett tűnt fel, majd később saját civil szervezetet alakított.

Közben gyakornokként dolgozott az akkor még létező Nyugat Rádiónál, kommunikáció szakos hallgatóként szüksége volt a szakmai gyakorlatra. A rádióban nem tartott sokáig a regnálása, információink szerint ennek szakmai okai voltak, habár később ennek politikai színezetet akart adni. Távozásának olyan okai is voltak, hogy például nem ért be műsorkezdésre a stúdióba.

Szalai Szabolcs 2014-ben
Garai Antal Atom

2016-ban egy Facebook-posztban arról panaszkodott, hogy a nem kormánypárti sajtó nem foglalkozik vele, figyelembe sem veszik, amit ő csinál. Hevesen kifogásolta, hogy nem írnak róla a lapok.

Majd 2016-ban hirtelen megjelent vele egy interjú az erősen kormánypárti megyei napilapban, ahol már az LMP ifjúsági szervezetének országos elnökeként nyilatkozott. Az ifjúsági szervezetet többek között az ő javaslatára hozták létre.

Az interjút az a Cseszkó Tamás készítette, aki azóta eltűnt Szombathelyről, miután több eljárás is indult ellene , még a nevét is megváltoztatta, és a kormánysajtó egyik befolyásos alakja lett.

Az interjú "ára" valószínűleg az volt, hogy Szalai mondott néhány negatívumot a Nyugat médiacsoportról, aztán elmesélhette, hogyan jutott be az országos politikába, ahol sok ismert emberrel is találkozik.

Irány az Index!

Szalai nem sokkal később eltűnt Szombathelyről, egy ideig Szentgotthárdon élt, ekkor volt szaunamester a fürdőben. Majd Budapestre költözött, és először az LMP-ben keresett ugródeszkát, hiszen ekkora már világos volt, hogy erős a karriervágya.

Budapesten az LMP országgyűlési képviselőcsoportjánál dolgozott 2018-19-ben, 2020 elején alapítója volt az LMP-hez közeli Jövő TV-nek.

Szalai Szabolcs 2021-ben
Forrás: Facebook / Szalai Szabolcs

Ez a munkája nem tartott sokáig. 2020 nyarán kirobbant az Index-botrány , aminek következtében a fideszes befolyás alá került lapnak nem maradtak munkatársai.

Az Indexhez több laptól is érkeztek újságírók, Szalai a Jövő TV-t hagyta ott a fideszesített Index kedvéért. Információink szerint az Index - többek között - vele akarta bizonyítani, hogy az új munkatársak nem kötődnek a Fideszhez, erről egy, kimondottan kormánypárti és erősen ellenzéki-ellenes lap is írt . Bizonyítékul, hogy az új Indexet nem nyúlta le a Fidesz.

Az LMP azonban azonnal megszüntette a párttagságát, magyarul kirúgták, mert az indexes történetben világosan látszott a fideszes szál és befolyás.

Ilyen egy gyors karrier

Szalai először az Index közélet rovatánál volt, majd a videórovat szerkesztője lett. Indexesként sokszor hívták az ATV beszélgetős műsoraiba, így lett belőle ismert újságíró.

Idén januárban a Mandinernek adott interjújában arról is beszélt, hogy szerette volna megreformálni az Indexet, ezért ment oda, és mivel ez nem sikerült, ezért jött el onnan. De arról is beszélt, hogy szerinte nem létezik független, objektív újságírás.

Másfél évig tartott munkája az Indexnél, 2021 elején már az ATV-csoportot vette célba. Ahol az ATV-nél és a Spirit Fm-nél is dolgozott.

Az ATV-csoportot sokan még most is ellenzékinek tartják, pedig a kormánypárti sajtóbirodalomba tartozik. Igaz, kormánypártisága jóval visszafogottabb, mint az ismertebb kormányközeli médiumoknak.

De Szalai munkája itt sem tartott sokáig, idén év elején a Transzparens Újságírásért Alapítvány stratégiai igazgatójaként tűnt fel.

A szakmainak tűnő, de propagandacélokat szolgáló alapítvány

A Média1.hu szakmai oldal szerint a Transzparens Újságírásért Alapítvány a francia szélsőjobboldalhoz köthető kelet-európai projekt, aminek célja, hogy hiteltelenítse a kiszemelt sajtóorgánumokat és szerzőiket.

Az alapítványnak két alapítója volt, Partos Bence, aki 2019-ig az erősen kormánypárti Mandiner főszerkesztő-helyettese volt, a másik megnevezett alapító Claude Chollet, aki az Új Jobboldal nevű szélsőjobbos mozgalom elnöke volt Franciaországban.

Az alapítványt az Observatoire du journalisme (Ojim) mintájára hozták létre, annak társszervezeteként. Az Ojim célja úgy foglalható össze, hogy delegitimálja, azaz megpróbálja hitelteleníteni a kiszemelt sajtóorgánumokat és szerzőiket.

A Magyar Narancs korábban azt írta, hogy a francia Ojim oldalán extra támogatásért cserébe Soros Györgyről (az Orbán-kormány által évek óta támadott magyar származású üzletemberről) kínáltak „exkluzív dossziét” .

A Média1 tavalyelőtt azt írta , hogy a nevében átláthatóságot, transzparenciát említő szervezet évekig nem tett közzé pénzügyi beszámolókat. Miután a lap ezt megírta, az alapítvány egy közleményben azt állította, hogy életveszélyes fenyegetések érték őket.

Célkeresztben a nem kormánypárti média

A szervezet főként nem kormánypárti médiumokról közöl elemzéseket, nemrég egy uniós tanulmány megállapításait torzítva azt írták, hogy Magyarországon jobb a médiahelyzet, mint Németországban vagy épp Franciaországban. De írtak arról is, hogy a kormányinfókon a kormánykritikus médiumok dominálnak, miközben több ilyen lapot be sem engednek az eseményre.

Márciusban a Youtube törölte a Pesti Srácok nevű revolvermédia csatornáját, miután azon több alkalommal is tiltott, vagyis pedofilgyanús tartalmat találtak. A hírre Szalai Szabolcs kiállt a Pestisrácok mellett, a közösségi oldalt pedig cenzúrával vádolta meg.

A stratégiai igazgató
Forrás: Facebook / Szalai Szabolcs

Szalai továbbra is rendszeresen publikál az Indexen, nemrég arról írt , hogy a magyar sajtó helyzetét nem a Fidesz befolyásolja, a kormánypárti sajtónak juttatott állami reklámpénzek csupán ellensúlyozzák a piaci bevételek kiesését, és hogy Magyarországon szabadabb a sajtó, mint sok nyugati országban.

Mára Szalai lett a nem kormánypárti sajtó legélesebb kritikusa. Ami még hagyján, kritizálni bárkit és bármit lehet. De tényeket meghamisítva, elferdítve, független elemzőt játszva dolgozik alá a kormánypárt narratívájának, és próbálja hitelteleníteni a nem kormánypárti sajtót.

Néhány év leforgása alatt így lett harcos ellenzékiből kormánypárti háttérember. Tény, hogy Szalai gyors karriert futott be, egészen biztosan anyagilag is megérte neki a sok váltás, és látszik, hogy elvekben, morálisan el sem bizonytalanodott. Ilyen egy igazi karrierista.

Epilógus

A szintén Szombathelyről elszármazott, cikkünk elején már említett Cseszkó Tamás, azaz új nevén Király Tamás a Hit Gyülekezetéhez közel álló HIT Rádióban dolgozik.

Idén márciusban ő beszélgetett a rádióban Szalai Szabolccsal, a Transzparens Újságírásért Alapítvány nemrég kinevezett stratégiai igazgatójával arról, hogy Németországban és Franciaországban sokkal rosszabb a média helyzete, mint itthon.

Nagy személyiségek, ha találkoznak.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet