Szombathely polgármestere: Az ellenzéki városoknak nagyobb a mozgásterük, ha tehetségesek

A polgármesteri székért jövőre újrainduló Nemény Andrással a közelgő választásról, kínai befektetőről, a város jövőjéről, célokról és hibákról is beszélgettünk. És arról, hogy meddig akar polgármester lenni.

Az országban az elsők között jelentette be, hogy jövőre újraindul az önkormányzati választáson, és azt is, hogy ismét lesz ellenzéki összefogás Szombathelyen. Az Éljen Szombathely! jelöltjeit szinte minden ellenzéki párt támogatja majd jövőre. Miért volt ilyen gyors a bejelentés? Nehogy meggondolják magukat?

Szombathelyen ez a természetes. Igazából az lett volna a furcsa, ha ezek a pártok, szervezetek az elmúlt három és fél év után nem adják meg a támogatásukat. Nincs rá okuk. És mindezt úgy értük el, hogy valójában nem szóltak bele az önkormányzat három és fél évi működésébe.

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

Egyik párt sem kért tőlem soha semmit, az pedig, hogy bármire megpróbáljanak utasítani, fel sem merült. Így is elégedettek voltak a munkánkkal. Most sem támasztottak semmilyen feltételt a támogatáshoz.

Furcsa ezt hallani, amikor az önöket támogató pártokkal, szervezetekkel közösen vezetik a várost és bevallottan állandó konzultáció zajlik a város dolgairól. Az ilyen megbeszéléseken sem hangzanak el kérések, nem fogalmaznak meg elvárásokat?

Nem, mert a pártokat a városháza ajtaján kívül hagytuk. Mi várospolitikával foglalkozunk, nem pártpolitikával. A frakcióüléseken és vezetői megbeszéléseken is. Szerdánként tartok egy szűkebb vezetői ülést, ahol az aktuális ügyeket beszéljük végig.

Fel sem merülhet olyan, hogy ott, ahol hivatali dolgozók vannak, egyáltalán politikai téma legyen. A frakcióüléseken, ahol a képviselők vannak jelen, ott a közgyűlésről beszélünk. A közgyűlésen sem volt olyan, hogy valamelyik párt kért valamit, és azt kellett volna előterjesztenünk.

Arra céloz, hogy a pártoknak elég sikert jelent, hogy az általuk támogatott csapat vezeti a várost?

Igen, ezt a saját sikerüknek is tekintik. De valójában azt is látják, hogy ha pártként akarnának bármit, azzal csak ártanának. És értelemszerűen nem akarnak ártani.

Mondjuk az ilyen jellegű kérések nem is a nyilvánosság előtt zajlanak, mi sem úgy gondoltuk, hogy egy vezetői megbeszélésen vagy egy frakcióülésen fogalmazzák meg. De a múltkor, amikor bejelentették az indulást, párttagok és támogatók is ott álltak a városháza előtt. Melyik pártok voltak még ott? Ön eleve MSZP-tag.

A pártok azt is elfogadták, hogy nem lesznek rajta a szavazólapokon. Az Éljen Szombathely Egyesület indítja a jelölteket, és csak az Egyesület neve szerepel majd. 2019-ben még zárójelben ott volt a pártok névsora, jövőre nem lesz ott.

Tehát akik támogatnak minket, az az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, azaz a legnagyobb parlamenti ellenzéki pártok.

A Párbeszéd? Legutóbb ők is a támogatóik között voltak.

A Párbeszéd is be fog szállni a szombathelyi összefogásba, csak erről még nem hoztak formális döntést.

A Jobbikkal mi a helyzet?

A Jobbikkal is tárgyalunk. Bár az előző választáson a Jobbik külön indult. A jobbikosok egyébként most is benne vannak a közgyűlési bizottságokban, hasznos és jó munkát végeznek. Az biztos az országos döntésük szerint, hogy Jobbik név alatt nem indítanak jelöltet sem Éljen Szombathellyel, sem más ellenzéki összefogással szemben.

Úgy gondolja, hogy mindenki ön mellé állt az ellenzékből?

A Kétfarkú Kutyapárt is később hoz majd döntést, 2019-ben ők is benne voltak a szombathelyi összefogásban. Van is tőlük egy oklevelem, ami szerint én vagyok a legkutyapártosabb polgármester. Most is nagyon jó a kapcsolat velük.

Nemrég azért mégiscsak ott volt Dobrev Klára nagyrendezvényén , és fel is szólalt. Támadta is ezért Hende Csaba.

Amikor bejelentettük a közös indulást, nem hívtunk meg egyetlen országosan ismert politikust sem. Ezzel is demonstrálni akartuk, hogy a közös indulás a saját, helyi ügyünk. Ám ettől függetlenül a pártoknak külön-külön megköszönöm a támogatást, ha Szombathelyre látogatnak. A Momentum elnökével is találkoztam, amikor a városban járt .

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

Az, hogy Hende Csabának ez az egyetlen mondanivalója van Szombathelyről, az őt minősíti. Látszik, hogy elindult a kampány és az is, hogy ha a helyi Fideszen múlik, milyen színvonalú lesz.

Számomra csak az rémisztő, ami Hende Csaba gondolkodásából kiderül, hogy szerinte a város birtokosai a politikusok. Én úgy gondolom, hogy Szombathely valamennyi szombathelyié. Mi vezetők szolgálói vagyunk a városnak és nem tulajdonosai.

A legutóbbi önkormányzati választások előtt számtalan városban alakultak hasonló politikai szervezetek, egyesületek, mint az Éljen Szombathely. Hogy állnak most ezek? Megmaradtak, széthullottak?

Nem kísérem szoros figyelemmel őket. Nemrég a jászberényi időközi önkormányzati választást egy ilyen egyesület nyerte meg , ráadásul úgy, hogy minden választókerületet elvittek. Ebből is látszik, hogy működőképes ez a módszer.

Szombathely ellenzéki városnak számít, és az ellenzéki városoknak nehéz ebben a politikai környezetben. Azt mondják, hogy a közelben lévő kormánypárti vezetésű városok több pénzt, nagyobb támogatásokat kapnak. Nem fél attól, hogy ezt ön ellen használják majd? Jöjjön egy kormánypárti polgármester és lesz pénz…

De ez nem igaz. Ha megkérdez egy zalaegerszegit vagy egy sopronit, azt fogja mondani, hogy Szombathely van jobb helyzetben. Egyszer történt csak, bő két éve karácsony előtt, hogy a kormánypárti városok kaptak fejenként 1,4 milliárd forintot és Szombathely meg semmit.

Az ellenzéki városoknak nagyobb a mozgásterük, ha tehetségesek.

Azóta teljesen megváltozott a helyzet. Az önkormányzatok egyformán nagyon nehéz helyzetben vannak. A kormány intézkedései mindegyiket sújtják. Viszont szerintem az ellenzéki városoknak, ha tehetségesek, nagyobb a mozgásterük.

Mi például az energiaválságra válaszul olyan hatékony takarékossági csomagot raktunk le, hogy azt a kormány is díjazta. Több pénzt adott rá, mint a környékbeli kormánypárti városoknak. Többet kaptunk , mint Sopron, Zalaegerszeg, Veszprém, amit ezek a városok nem is értettek.

A helyi fideszesek között is volt, aki azt hitte, megegyeztem a kormánnyal, vagy az országgyűlési képviselőnkkel. De valójában csak annyi történt, hogy a kormány betartotta, amit a tárgyalásoknál ígértek. Hogy minél szigorúbb csomagot hozunk létre saját magunknak, annál több támogatást kapunk.

Visszatérő kérdés. Szombathely országgyűlési képviselőjével Hende Csabával mikor egyezett meg utoljára valamiben?

Még jóval az országgyűlési választások előtt, a Szombathely 2030 program kapcsán volt utoljára érdemi egyeztetésünk. Azóta sok fideszes politikussal, több miniszterrel is találkoztam, de vele nem.

Miért nincs önök között rendszeres egyeztetés?

Ha találkozunk valamilyen rendezvényen, mindig váltunk egy-két szót üdvözlésként, egyelőre ennyi van. Azt gondolom, hogy ez az önkormányzati választásokig már nem fog változni. Nyilván ő mindent megpróbál, hogy fideszes polgármestere legyen Szombathelynek. Hiszen, ha ez nem sikerül, az az ő személyes kudarca lesz.

Mondjuk, ha ön, mint egy ellenzéki város polgármestere és Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere elmegy a minisztériumba, hogyan fogadják önöket? Másként bánnak önökkel?

Egyrészt Cser-Palkovics Andrással is többször találkoztam, közös páros interjút is adtunk, ebédeltünk, jót beszélgettünk. Ez kimondottan szakmai alapú kapcsolat.

A polgármesterek mindig jobban megértik egymást. A nagypolitikától függetlenül tudunk beszélni egymással. Nem akarok olyat elmondani, amiről négyszemközt beszéltünk, mert az nem lenne korrekt, de úgy vélem, hogy ő sem lát különbséget egy kormánypárti és egy ellenzéki polgármester fogadtatásában.

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

Ráadásul egy kormánypárti polgármester elég nehéz helyzetben van, ha az önkormányzata nem kap pénzt, mert még azt sem mondhatja, hogy a kormány nem ad támogatást.

Egyébként meg, ha időpontot kértem kormányzati szereplőktől, államtitkártól, minisztertől, mindig kaptam. Legutóbb Navracsics Tiborral találkoztam . Ha elakad egy projekt, nekem az a feladatom, hogy megpróbáljam kimozdítani, és ebben mindig segítenek a kormányzati szereplők.

...a miniszterelnöknek nincsenek pontos információi az önkormányzatokról.

A kormányzatnak azon az operatív szintjén, amelyik az önkormányzatokkal foglalkozik és ahol projektek, uniós pályázatok kérdései merülnek fel, ott mindenki együttműködő volt és szavatartó.

Azt mondja, az államtitkárokkal, a minisztériumi képviselőkkel lehet beszélni, lehet találkozni, lehet egyeztetni, de akkor hol csúszik félre az önkormányzatok finanszírozása? A legfelső szinten?

Ha kormánypárti polgármesterekkel beszélgetek, nekem az a benyomásom, hogy a miniszterelnöknek nincsenek pontos információi az önkormányzatokról. Arról sem, hogy mondjuk mekkora és milyen munkát végeztek a települések a járvány alatt. Úgy tűnik, a miniszterelnök csak Budapestet látja, és azon keresztül nézi az önkormányzati rendszert.

Sokan mondják, hogy Szombathely fokozatosan elveszíti jelentőségét, egyre jobban elszürkül, és már nem az a város, ami 20-30 éve volt. Azért akkor Szombathelyt tiszta, polgári, nyugati városnak tartották.

Szombathely azért most is nyugati, polgári város, de persze mindig van egyfajta nosztalgia, hisz aki 30 évvel ezelőtt volt fiatal, a saját fiatalkorából a szépre emlékszik vissza. Sokan viszont azt mondják nekem, akik most érkeznek a városba, hogy mintha szabadabb lenne a levegő, mint máshol.

Mi a helyzet azzal, hogy innen elmennek a fiatalok, elmennek azok, akik szakmai területen igazán jelentősek, és hogy ez a végén oda vezet, hogy az egész város eljelentéktelenedik? És hogy hiába csatlakozott a főiskolánk az ELTE-hez, mégis elveszett, mint önálló intézmény?

Sokkal többen felvételiznek azóta a Savaria Egyetemi Központba.

De amikor Ön is a főiskolán dolgozott, mint az integrációt irányító bizottság elnöke, ezelőtt 15-18 éve, akkor sokkal több hallgató volt, mint most.

Akkor az volt a cél, hogy legyen egyetem Szombathelyen, hogy pont a Nyugat-Magyarországi Egyetem lett a befutó, azt az oktatótestület döntötte el. Ebben kívülálló voltam. Mehettek volna más irányba is. Az volt a dolgom, hogy segítsem a tárgyalásokat, és hogy a városvezetés és az egyetem a legjobb helyzetbe kerüljön.

Mert egyetemet akartunk, hogy azok a fiatalok, akiknek nincs lehetőségük, hogy Pesten vagy Pécsen tanuljanak, itt is megkaphassák a minőségi egyetemi oktatást. Ez meg is történt azóta, szerintem az ELTE-vel szintet léptek.

Hivatalosan 75 ezer alá csökkent Szombathely lakóinak száma, de valójában többen laknak a városban. Még százezres létszámról is hallottam.

Igen, vannak, akiknek nem itt van az állandó lakcímük, de itt élnek a jobb munkalehetőség és a határ közelsége miatt - Ausztriába járnak át dolgozni -, és olyanok, is, akik máshová jelentik be magukat, hogy utazási támogatást kapjanak a munkahelyükön. De azt még nem tudni pontosan, hányan is élünk Szombathelyen.

Nem vagyunk ebben egyedül, Sopronra még inkább jellemző ez.

Ez viszont komoly nehézségeket okoz az önkormányzatnak. Az állami kasszába befizetendő szolidaritási adót úgy számolják ki, hogy az adóbevételt elosztják a lakosság számával. Ha kevesebb a lakos, akkor magasabb az egy főre jutó adóbevétel, és így több pénzt von el tőlünk a kormány.

Átlépve akkor a gazdaságba, egyre több hír érkezik egy kínai nagybefektetőről, aki olyan vállalkozást hozna a városba, aminek többezres a munkaerő-igénye. És természetesen sok pénzt is jelentene a városnak. Pontosan miről van szó?

Valóban komoly érdeklődés van az új reptér melletti iparterületünkre - nagyon fontos, hogy olyan területet tudunk kínálni, amit saját magunk fejlesztünk -, de akkor tudunk erről beruházásról érdemben beszélni, ha már szerződéses kötelezettségek vannak.

...nem fogjuk engedni, hogy Szombathelyre környezetterhelő akkumulátorgyárak települjenek.

Több befektető is érdeklődik most az új ipari parkunk iránt, olyanok, akiknek területre van szükségük - de az biztos, hogy egyik sem akkumulátorgyár. Mi a Fidesz helyi emberével ellentétben nem fogjuk engedni , hogy Szombathelyre környezetterhelő akkumulátorgyárak települjenek.

Az is biztos, hogy az általunk kínált területnek tényleg jók az adottságai. De azt is látni kell, hogy ez nemcsak az önkormányzat ügye, hanem kormányzaté is. Egy ilyen projektnél rengeteg feladata van a kormányzatnak is, fel kell gyorsítania az útépítéseket, gondoskodni kell az áramigény kielégítéséről, és még sorolhatnám.

Az ön által említett bizonyos nagy befektetőért Szombathely is versenyben van, és már csak néhány versenytársunk van, mind európai. Még idén megszületik a döntés.

Ha Szombathely lesz a nyertes, akkor Ön úgy vághat neki a jövő évi polgármester-választásnak, hogy sikerült idehoznia egy nagy céget….

Azt gondolom, ez egy olyan kérdés, amiben összefogás kell. Pár hete beszéltem a Fidesz közgyűlési frakcióvezetőjével, aki várhatóan polgármesterjelölt lesz, és megígértem neki, hogy azokban az ügyekben, amelyek túlmutatnak a mi ciklusunkon, egyeztetek vele.

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

Nem fogom a saját politikai sikeremnek tekinteni, ha idejön ez a cég, cserébe azt kértem, hogy ők pedig ne akadályozzák meg a tárgyalásokat és a megállapodást. Ha úgy alakulna, hogy ő lenne a város vezetője, akkor tudja előre, hogy mire vállalkozik, mi történik, és mi az, amit tovább kell vinnie. Szerintem ez a normális.

A kínai cégnek 4-5 ezer fős munkaerő igénye lenne. Hogyan lehet ezt megoldani? Jönnek az újabb vendégmunkások?

Ma még munkaerőhiány van, főleg itt Nyugat-Magyarországon, ám már most látni lehet, hogy ez a világ gyorsan meg fog változni. Hat-nyolc éven belül teljesen másról fogunk beszélni, az automatizációról és a digitalizációról. Ami azt hozza magával, hogy megszűnik a munkahelyek jelentős része.

...ez a világ gyorsan meg fog változni.

Idővel a nagy autóipari cégeknek is kevesebb munkaerő kell. De azok a munkahelyek legyenek stabilak, legyenek biztosak. Meg fog szűnni a munkaerőhiány, és azok járnak majd jól, akik minél többféle céget tudtak idehozni, és minél több olyan szolgáltatást tudnak nyújtani, ami itt tartja a cégeket.

Ha így lesz, akkor öt év múlva pont annyi munkahely lesz Szombathelyen, ami a szombathelyieket ki fogja elégíteni. Muszáj nagyobb távlatban gondolkodni.

A városvezetés kommunikációjából látszik, hogy mit tartanak fontosnak: útépítés, kereszteződés-felújítás, faültetés, fűnyírás, játszótér építés.

Már a kampányban világossá tettük, hogy nem a saját szobrunkat akarjuk kifaragni, nem látványberuházásokban gondolkodunk. Olyan, most már évtizedes adósságokat próbálunk lépésről lépésre megoldani, amelyekre a szombathelyieknek szükségük van.

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

De aztán jött a Covid, majd az energiaválság, meg minden más, ám mindezek ellenére elindítottuk a járdafelújítási programot, utakat teszünk rendbe saját pénzből, csupa olyan dolgot, amit most senki nem csinál. Ahogy nemrég átadtunk egy új bölcsődét is.

Három és fél éve vezeti a várost. Van valami olyan, amit másképp csinálna?

Nincs. Nagy dolog biztosan nincs. Ha voltak is hibák, akkor azok sokszor kellettek is. Ha valakinek vannak kisebb hibái és azokból tanul, akkor megelőzheti a nagyobb hibákat. Biztos, hogy mondjuk tíz döntésemből volt egy-egy, amelyik rossz volt, vagy lehetett volna jobban csinálni. De ezek a rossz döntések megakadályoztak abban, hogy még rosszabb döntéseket hozzak.

Mi volt a legnagyobb kompromisszum, amit meg kellett kötnie?

Például a söptei megállapodás is kompromisszum volt valahol. Tizenvalahány évig semmi nem történt és végül úgy kötöttünk kompromisszumot, hogy annak mindkét fél örült. Hiszen mi megkaptuk a területek közigazgatási jogát, Söpte pedig az ingatlaneladásokból és a későbbi iparűzési adó bevételéből is megkap 11 százalékot. Szombathely jövője ezen a területen is múlik.

Történtek az elmúlt években Szombathely életében jóvátehetetlennek bizonyult dolgok? Mondjuk, beépítettek olyan területeket, amit nem kellett volna, vagy, hogy a volt Brenner-villa épületét nem lehet már megmenteni?

Nemcsak Szombathelyen, hanem az egész ország életében nagyon nagy probléma volt, hogy elvették az önkormányzatoktól az építéshatósági szabályozást .

Annyira nehezen hiszik el az emberek, hogy az építkezésekhez semmi köze nincs a városnak, vagy azt, hogy nem tudta volna semmilyen módon megakadályozni a túlzott, vagy nem odavaló beépítéseket.

Pedig így van. Például megemeltük a lakásokhoz építendő parkolóhelyek számát, a vállalkozók nem is örültek neki, a kormány pedig egy törvénymódosítással visszahozta a korábbi szabályokat. Lázár János erre annyit mondott, hogy erős volt az építőipari lobbi. Közösen kértük a törvény módosítását Cser-Palkovics Andrással, de sajnos ez nem történt meg.

Nem tudtak volna erre valamilyen belső rendelkezést, szabályozást alkotni? Például ott van az oladi plató esete, ahol nagyon szorosan állnak egymás mellett a házak, mindenféle közösségi tér vagy intézmény és szolgáltatóegység nélkül.

Oda sem mi adtuk ki az engedélyeket, mert nem nekünk van rá jogosultságunk.

Van-e olyan politikus ma Magyarországon, aki hasonlóan gondolkodik, mint ön? Kompromisszumokra építve, nagyon hangsúlyozva, hogy pártokon felül gondolkodik.

Akinek a munkáját közelebbről látom és jónak tartom, az a pécsi, az érdi és a II. kerületi polgármester. Szerintem ők nagyon jól dolgoznak, ők is várospolitikában és nem pártpolitikában gondolkodnak.

Nemény András interjú 2023.05.09.
Mészáros D. Zsolt

Azt látom, hogy aki lehetőséget kap és megvannak a képességei, az nehéz helyzetben is tud olyat letenni az asztalra, ami elég az újraválasztásához. De kormánypártiak között is látok több ilyet, mint Balaicz Zoltán a zalaegerszegi, Cser-Palkovics András fehérvári, vagy Porga Gyula veszprémi polgármester. Őket mondanám így első körben, akik nagyon jól végzik a munkájukat.

Van történelmileg jelentős, vagy politikusi példaképe?

Kiss Péter volt amúgy az a politikus, akitől a legtöbbet tanultam. Ő valahogyan fantasztikus kompromisszumokat tudott kötni, és nagyon sok hullámos helyzetet ki tudott egyenesíteni.

Amikor a szocialistáknak volt itt az a nagy, tagbeléptetéses botránya , akkor ő jött ide rendet rakni.

Akik jobban ismerték, azt mondják, hogy hasonló a gondolkodásunk…

A magyarok mintha beletörődtek volna mindenbe, beárazták a dolgokat. Úgy látják, hogy öt, tíz vagy tizenöt évig itt már nem lesz változás, így szépen beállnak a sorba. Ön mit gondol erről?

Jobban félek attól, hogy szétszakad az ország. Hogy lesz a vidéki Magyarország, és az ottani gondolkodás, és a nagyvárosok, meg főváros.

...félek attól, hogy szétszakad az ország...

A jelenlegi rendszer nem jó. Ám egyik rendszer sem tart örökké, és hogyha azt fogják látni, hogy van igazi alternatíva, akkor azt kipróbálják az emberek.

De ha a lehető legjobb lenne a mostani kormány, akkor is szükség lenne egy idő után a változásra, mert maga a hosszú, egyben töltött kormányzati idő eltorzít mindent.

Ahogy a szombathelyi Fidesznek is szüksége lenne változásra. Fogva tartja őket egy ember, de ezt nem akarom tovább ragozni.

Akkor segítünk. Hende Csabára gondol?

Megérdemelnének a szombathelyi konzervatív, jobboldali gondolkodású emberek egy jobb vezetőt. De, ha feltűnik egy új arc – gondolhatok akár Balázsy Péterre is -, féltékenységből azonnal elüldözik.

Ön hány évig szeretne polgármester lenni?

Két cikluson át. Még egy ciklus, és tovább nem. Pont azon okok miatt, amikről az imént beszéltem. Azt gondolom, hogy ennyi idő alatt meg lehet mutatni mindent, amit az ember tud, el lehet kezdeni a dolgokat, amelyek már biztosan befejeződnek és ki lehet nevelni egy jó utódot. És ennyi idő után nem az lesz a vége, hogy megváltozik és eltorzul az ember személyisége. Aztán jöhetnek az új kihívások.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet