Tavasszal felavatják Velemben a Törőcsik Mari utcát

De továbbra sincs eldöntve, mi lesz a sorsa velemi házának.

Az év elején mindig nagyüzem van az önkormányzatoknál a költségvetés elfogadása miatt. Ilyenkor az újságírók is bújják a városok és falvak hivatalos oldalait, hogy minél több új infót szerezzenek. Így bukkant rá a Nyugat.hu a velemi önkormányzat 2023-as programtervezetére is, melyben megakadt a szemük egy tavaszi eseményen:

Április 16. Törőcsik Marika emléknap

Ekkor lesz két éve, hogy hosszas betegség után elhunyt a Kossuth-nagydíjas, kétszeres Jászai Mari- és Balázs Béla-díjas színésznő, aki még a '70-es években vásárolt házat Velemben, ahol ideje nagy részét töltötte és ami valóságos zarándokhellyé vált halála óta.

Tavaly novemberben aztán kiderült, hogy a velemi képviselő-testület megszavazta, hogy a színészlegendáról nevezzék el a falu egyik új építésű házakból álló, még névtelen utcáját, amit idén tavasszal, halálának második évfordulóján szeretnének felavatni.

„Ha a jó Isten is úgy akarja, meg is tudjuk valósítani. Nyolcvan százalékra ki merem most jelenteni, hogy sikerülni fog” – mondta most a Nyugat.hu-nak Bakos László polgármester.

Egyelőre tehát még nem fix, hogy ezen a napon avatják fel a Törőcsik Mari utcát Velemben, de minden erejével azon van a polgármester és a falu is, hogy ez sikerüljön.

Töröcsik Mari szeretett velemi házának kapujában.
Stekovics Gáspár

Ami pedig a művésznő egykori házát illeti, amiből a velemi önkormányzat emlékházat szeretne kialakítani, arról továbbra sincs fejlemény. Tavaly márciusban írtuk meg, hogy még nincs eldöntve, mi lesz a sorsa Törőcsik Mari velemi házának, lánya, Teréz ugyanis időt kért, nem tudja, mit is szeretne kezdeni a házzal.

„Változatlan a helyzet, de továbbra is az a terv, hogy emlékházat alakítsunk ki belőle. Teréz viszont még nem nyilatkozott, minden ugyanúgy van a művésznő halála óta” – árulta el a polgármester.

A ház több tízmillió forintot ér, a velemi önkormányzatnak pedig nincs elég pénze, külső segítség nélkül nem tudják megvalósítani az emlékházat. Közben a művésznő szülőfalujában, a Heves megyei Pélyen, ahol 15 éves koráig élt, 1,8 milliárdból alakítanak ki emlékházat.

Törőcsik Mari velemi háza.
Google Maps

„Egy szobor is szerepel még a tervek között, de anyagi források hiányában egyelőre még ez is várat magára. Ott volt a járvány, most az energiaválság, nem egyszerű a helyzet” – mondta Bakos László.

De legalább az emléknap fixnek tűnik. Hivatalosan egyébként már Törőcsik Mari nevét viseli az utca, be van jelentve a földhivatalhoz is, és már folyamatban van a táblák elkészítése is, de ehhez mégis csak dukál egy ünnepség is.

Amikor viszont arról kérdezték a polgármestert, hogy hagyományteremtő szándékkal rendezik-e meg idén április 16-án a Törőcsik Marika emléknapot, sejtelmesen csak annyit mondott, ez még a jövő zenéje.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra