Mivel a magyar ápolók Ausztriában dolgoznak, Sopronba thai ápolónők jönnek

A soproni öregek otthonában pedig nyelvtudás nélkül dolgoznak majd a thai nővérek. Nehéz ezt objektíven kezelni.

"Sopron gazdasága, valamint a közszolgáltatás általános munkaerőhiánnyal küzd. A Soproni Szociális Intézmény az ellátottak érdekében a 270 fő dolgozója mellé – szükség szerint – 20 fő thai munkaerőt kölcsönöz, akik a képzett magyar személyzet mellett, az ő munkájukat segítve, a felügyeletük alatt fognak dolgozni" - közölte közösségi oldalán a Soproni Szociális Intézmény.

Régóta tudja mindenki Sopronban, hogy nincs szakképzett munkaerő a városban, mert a jobb munkakörülmények és a hazaihoz képest gyakran többszörös bér Ausztriába csábítja a dolgozókat. Ennek ellenére gyomorszájra mért ütéshez fogható a Soproni Szociális Intézmény mai közleménye a közösségi oldalán.

Itt tartunk? Itt tartunk!

Szállodákban már régóta dolgoznak thai állampolgárok, de ott a vendéggel nem kell beszélgetniük. Az idősotthonok lakóival viszont kell. A fordítóprogram kevés ehhez.

Nem a thai nővérekkel van a baj, persze, hanem a jelenséggel: hogy jobban megéri a világ másik feléből kölcsönözni a betegeinket és az időseinket gondozó, ápoló szakszemélyzetet, mint megbecsülni és eltartani a saját, tanult nővéreinket. "Sopron gazdasága munkaerőhiánnyal küzd" - valóban. Küzd még mással is.

A tapasztalt soproni nővéreket, úgy tudjuk, megkérték, segítsék a thai kolléganők beilleszkedését és munkáját. Hogy erre mennyire lesz idejük, energiájuk és kedvük, az sejthető. Ahogy az is, miként érinti az időseket és a betegeket, hogy a nyelvünket nem beszélő ápolókkal kell kommunikálniuk. Az is lehet, megijednek, hiszen mennyi mindent hallottak az elmúlt években az idegenekről... Ez persze egy másik helyzet.

Csak magyarázza el nekik valaki, magyarul!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet