Több éves mélyponton a Fidesz támogatottsága

A legújabb kutatásban Magyar Péter pártját még nem tudták mérni.

A Fidesz támogatottsága ugyan többéves mélyponton van, még így is magabiztosan vezeti a hazai pártok népszerőségi rangsorát - írja legújabb elemzésében az Idea Intézet.

Az intézet 1500 fős, az ország teljes lakosságára nézve reprezentatív kutatása még a Magyar Péter által szervezett április 6-i tüntetés előtt, 2024. március 31. és 2024. április 8. között készült, amikor még Magyar Péter pártjának neve sem volt ismert, így annak támogatottságát sem tudták mérni.

Nem csak a Fidesz, az ellenzék is veszít a támogatottságából

A kutatás legfontosabb megállapítása, hogy április elején már csak a felnőtt népesség negyede (25 százaléka) szavazott volna a Fideszre. Az intézet megjegyzi, hogy a biztos szavazók körében két hónap (március-április) alatt 6 százalékpontot veszített a Fidesz, így már „csak” 38 százalék volt a kormánypárt támogatottsága.

A Fidesz népszerűségvesztéséből viszont az ellenzéki pártok nem tudtak profitálni. Sőt, az ellenzéki pártoknak is visszaesett a támogatottsága.

Áprilisban is a DK volt a második legerősebb párt Magyarországon, támogatóinak aránya a teljes népesség körében 11 százalék. A kisebb ellenzéki pártokat még érzékenyebben érintették az események, hiszen 2024 áprilisában, hosszú idő után, a Momentum, a Mi Hazánk és az MKKP támogatottsága is 5 százalék alá esett a teljes népesség körében.

A bizonytalanok tartják magukat

Április elején a felnőtt népesség egyharmada volt a bizonytalanok közé sorolható: az ebbe a csoportba tartozók úgy gondolják, hogy nem mennének el szavazni, vagy nem tudják kire adnák le a szavazatukat. Vagy esetleg egyszerűen csak nem szeretnék elárulni azt a felmérés során.

E csoport aránya a februári 3, illetve a március 1 százalékos visszaesés után ezúttal nem változott (33 százalék). Feltételezhető viszont, hogy főleg azok, akik az elmúlt 1-2 hónapban a kormánypártoktól távolodtak el, csak a későbbiekben választanak maguknak majd új pártot (vagy adott esetben persze vissza is térhetnek a kormánypártok támogatói közé).

Mi tesszük hozzá, hogy három nappal ezelőtt a Europe Elects legfrissebb, az Euractiv számára készített előrejelzése szerint Magyar Péter pártja három mandátumot szerezhet az európai parlamenti választáson.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet