Több mint 400 milliárd forintból húzzák fel a főváros új, Duna-parti városnegyedét

Lesz egy 45, illetve egy 65 méter magas torony is.

Több mint 400 milliárd forintból épül fel a Marina City, a főváros új, Duna-parti városnegyede, amelyet a Futureal-csoporthoz tartozó Cordia fejleszt, a beruházás alapkövét szerdán tették le.

A helyszínen kiadott közlemény szerint a Cordia az Újpesti-öböl partján, egy 14 hektáros, évtizedek óta elhanyagolt, rozsdaövezeti terület revitalizálásával hozza létre a Marina Cityt, ahol a tervek szerint a következő években több ütemben több mint 2500 lakás épül fel.

Cordia

A fejlesztés részeként 90 000 négyzetméternyi, mindenki által látogatható, autómentes, parkosított környezetet alakítanak ki, amely számos szabadidős és sportolási lehetőséget kínál majd. A projekten belül ezt a zöldterületet, valamint a fejlesztéshez kapcsolódó 1,2 kilométeres, Duna-parti multifunkciós, mindenki által látogatható sétányt a társaság 20 milliárd forint közcélú beruházás részeként alakítja ki.

Kiemelték, hogy a terület teljesen autómentes lesz: nem csak a garázs területét, hanem a kiszolgáló funkciókat ellátó járművek útvonalát (kukásautó, költöztető, ételfutár) is a felszín alá viszik.

Ezen felül a beruházás részeként a Cordia egy különleges árvízvédelmi rendszert is kialakít a területen.

Arra is kitértek, hogy a Marina City fejlesztésében meghatározó a fenntarthatóság és az energiahatékonyság. Az épületek hőenergia-szükségletét hőszivattyúk fedezik, így nincs szükség sem földgáz, sem távhő használatára, a lakóházak tetejére pedig napelemrendszert telepítenek. A Marina City mindegyik lakása okosotthon lesz, amely alapfelszerelésként tartalmazza egyebek mellett a mobiltelefonos applikáción keresztül vezérelhető hűtés-fűtés okosvezérlését. Mindennek köszönhetően a projektben épülő lakások fűtési, hűtési és melegvíz-előállítási energiaköltségei - jelenlegi árakon - várhatóan nem haladják majd meg az évi 1000 forintot négyzetméterenként.

Az új városnegyed területén felépül egyebek közt egy óvoda, valamint a főváros legnagyobb, közösségi funkciókat ellátó létesítménye is, amelyben fitness- és wellnessközpontot is kialakítanak.

Cordia

Földi Tibor, a Cordia International igazgatóságának elnöke közölte: a Marina City koncepciójának kidolgozásakor a közösségi és közterületek meximalizálására törekedtek, amit 45, illetve 65 méter magas épületek építésével akarnak elérni, így a területnek csak körülbelül a 30 százalékát építik be.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet