Védett erdőket is ki lehet vágni az új szabályok szerint, és pótolni sem kell a fákat

Gyakorlatilag eltörölték a fakivágás szabályait.

Megkönnyíti a kormány a fakitermelést, gyakorlatilag eltörlik az eddigi szabályokat, és a természetvédelmi szempontokat sem veszik figyelembe - derül ki a csütörtök este megjelent kormányrendeletből .

Erdő a Badacsonynál, az új szabályok szerint ezt is ki lehet vágni.
Józing Antal

Az új szabályok szerint:

  • Fakitermelés tilalmi időszakára vonatkozóan jogszabályban vagy hatósági döntésben megállapított korlátozást nem kell alkalmazni.
  • Ha egy védett területen termelnek le egy idegenhonos fajokból álló erdőt, például akácot, akkor a helyére nem kell őshonos fajokat telepíteni, sőt egyáltalán semmit sem kell telepíteni, ha az erdő sarjakból képes megújulni.
  • A rendelet több korlátozást is figyelmen kívül hagy. Eszerint természetvédelmi területen könnyebb lehet tarvágást végezni, és ez nagyobb területre is kiterjedhet.
  • Állami erdészetekben nem szükséges hatósági engedélyt kérni a kitermelni kívánt erdőrészlethez vezető utakhoz.
  • A 100 százalékban állami tulajdonú erdőkben is lazább szabályok vonatkoznak a vágásérettségi kor megállapítására. Tehát fiatalabb állományok is letermelhetőek lesznek.
  • Az eddigiektől eltérően nemesebb fafajok letermelt területeit, cser- és nemestölgyet is elég lesz sarjról felújítani.
  • Erdőtervben nem szereplő fakitermelésre az erdőgazdálkodásért felelős miniszter döntése alapján is sor kerülhet.

Július végén utasította a Belügyminisztérium az oktatási intézményeket, hogy haladéktalanul mérjék fel a gázról a fatüzelésre történő átállás mihamarabbi lehetőségét, és ehhez kályhákat be kell szerezniük.

A kormány más területeken és a magánháztartásoknál is azt szorgalmazza, hogy az energiaárak emelése miatt fűtsenek inkább. Fával. Ez ellen viszont a szakemberek és a környezetvédelmi szervezetek tiltakoznak, ráadásul az energiaárak emelkedésével a tűzifa is megdrágult.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet