A védőnőket is totálisan ellenőrizné az állam

Az állam egy hónap múlva veszi át a védőnői ellátást, előtte viszont több adatbekérő lapot is szétküldtek.

Július elsejétől átveszi az állam a védőnői ellátást az önkormányzatoktól, az előkészítés azonban érdekes kérdéseket vet fel – írja a Népszava.

Eszes Béla, Jánoshida polgármestere, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) társelnöke a lapnak arról beszélt, hogy az elmúlt egy hónapban a megyei kórházi főigazgatóságok először azt kérték az önkormányzatoktól, jelöljenek ki kapcsolattartókat, akik segítik a védőnőket az új rendszerbe való átlépésben.

Ezt követően különféle adatlapokat küldtek ki a védőnőknek, amelyeken be kellett jelölniük, hogy hozzájárulnak-e például ahhoz, hogy

– a munkavégzésre használt helyiségekben kamerafelvételek készüljenek,

– illetve, hogy ellenőrizhetik a gépkocsi- és számítógépadataikat,

– de bekérték gyermekeik és házastársaik összes azonosító adatát Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyében.

A Belügyminisztérium a lap érdeklődésére azt írta: „A védőnői feladatellátással kapcsolatban nem kerül sor a helyiségek bekamerázására. Sem jogszabályi előírás, sem pedig OKFŐ utasítás nem született a kamerák felhelyezésével, vagy a gépjárművek, telefonok nyomon követésével kapcsolatban. A kért adatszolgáltatás tartalma a 2020. évi Kormányzati Személyügyi Döntéstámogató Rendszerről szóló törvény egyik mellékletében kötelezően előírt formai elem az egészségügyi szolgálati jogviszony létesítéséhez”.

Mivel a védőnők július 1-jével átkerülnek az irányító vármegyei intézmények foglalkoztatotti körébe, ez rájuk is vonatkozik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet