Drága lenne az új rendelőintézet, felújítják inkább a régit Sopronban

Csütörtökön ülésezik Sopron képviselő-testülete, menetrendszerűen lesz rendkívüli közgyűlés is. A legizgalmasabb téma, hogy úgy tűnik, mégis felújítják a Lenkey utcai rendelőintézet épületét.

Úgy tűnik, már bevált a módszer: a nyilvánosságra hozott előterjesztések sorát másfél nappal a közgyűlés előtt közel kétszer annyival kiegészítik. Ember legyen a talpán a képviselő, ha minden témából fel akar készülni... De nézzük a legérdekesebb témákat!

Nyolcan pályáztak a Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjra, hét jelentkezés felelt meg a feltételeknek, a bíráló bizottság a legjobb öt hallgató támogatására tett javaslatot. A közgyűlés elé Csigó Ábel, Boa Patrik, Bartokos Botond, Mentes Alexa Dóra, Szőke Péter tanulmányi ösztöndíja kerül. Sopron havi 52 ezer forinttal támogatja tehetséges fiataljait.

Emléktáblát kaphat Brennbergbánya költője, Zeltner Ferenc, akinek a Soproni Német Nemzetiségi Önkormányzat állít emléket a Szent Borbála téren. Bővítik a kamerarendszert is Sopronban, ha a testület többsége támogatja a beruházást már több mint hetven kamera lesz a város közterületein.

Balfon lemondott a településrészi önkormányzat egyik tagja, helyére újat kell választani. A javaslat szerint Némethné Czuppon Enikő lesz az új településrészi képviselő.

A legtöbb itt élőt érintő döntés az önkormányzati helyiségek és lakások bérletéről szóló rendelet módosítása lesz. Mivel emelkedett a minimálbér és a garantált bérminimum, s minden kapcsolódó juttatás, ebből következik, hogy a bérlakásokban élők jövedelmi határait is emelni kell. A közgyűlés elé kerülő tervezet szerint a szociális helyzetük alapján pályázat útján, felújítással kijelölt bérlők nettó jövedelme nem haladhatja meg az eddigi 76.920 forinttal szemben a 112.575 forintot. Egyedülállók esetében az eddigi 99.750 forint emelkedik 142.500 forintra. A költségelven és piaci alapon bérbe adott lakásoknál az egy főre jutó jövedelem 171 ezer forintról változik 222.300 forintra. A módosítás a lakosság szélesebb körében teszi lehetővé a lakáspályázatot - írja az előterjesztés, azt viszont nem tartalmazza, hogy van-e egyáltalán üres bérlakás a városban, és arra mennyi a jelentkező.

Meghosszabbítják a határidőt az önkormányzat vagyonrendeletében, így azok az önkormányzati lakásbérlők, akik meg kívánják vásárolni otthonukat már nem 90, hanem 180 nap alatt intézhetik hitelüket. A három hónapos ügyintézés ugyanis rövidnek bizonyult.

Létszámot is emelhet a közgyűlés. A Soproni Múzeum a Lenck-villába két új pénztáros-teremőrt, valamint 1-1 fő tárlatvezetőt és múzeumpedagógust foglalkoztatna, a Szent Mihály-templom és Sekrestyésház, valamint a Soproni Horváth József Emlékkiállítás működtetéséhez pedig két-két pénztáros-teremőr munkatársat venne fel. A Polgármesteri Hivatal városgazdálkodási osztályát is bővíteni szeretnék összesen négy fővel; ketten a közútkezelői, ketten a városüzemeltetési csoportban dolgoznának, ha a javaslatot megszavazzák. Az igazgatási osztályon is szükség lenne még egy kollégára. Ha a testület többsége is így látja jónak, akkor a Soproni Múzeumban dolgozók létszáma 55-ről 63-ra, a polgármesteri hivatal munkatársainak száma pedig 161-ről nőhet 166-ra.

És a végére hagyták a legmeglepőbb döntést. Át kell csoportosítani a TOP-pályázatokat érintő pénzeszközöket, vannak projektek ugyanis, ahol maradvány keletkezett, más beruházásoknál viszont az építőipari áremelkedések miatt szükség van a többletforrásra. A legnagyobb forráshiánya a Selmeci utcába régóta tervezett új rendelőintézetnek van, olyannyira, hogy a beruházást el sem kezdik. Ám mivel az egészségügyi alapellátás rendkívül fontos, most az önkormányzat azt tervezi, hogy mégiscsak felújítja a Lenkey utcai rendelőt. (Amire korábban azt mondták, hogy nem éri meg... ) Az új projekt tervezett forrásigénye 1,127 milliárd forint.

Korábban azt mondták, nem éri meg felújítani az épületet...
Enyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet