Utas a Kutas! - utazás a szobrok körül Sopron legszerethetőbb szobrászával

Kutas László szobrászművész személyesen kalauzolja vasárnap az érdeklődőket köztéri szobrai, emléktáblái között. Félszáz alkotása áll Sopronban.

Kutas László szobrászművésznek eddig 50 köztéri alkotása díszíti a várost: szobrok, emlékművek, emléktáblák. A szobrász ugyan a fővárosban született, de gyermekéveit Sopronban töltötte, ide járt gimnáziumba, itt érték az első művészi élmények és minden bizonnyal itt dőlt el az is, hogy a művészeti pályát választja.

Szeretett városába azóta is gyakran hazajár: és nem csak dolgozni – barátokhoz, rokonokhoz, és Sopronhoz.

Kutas László 2021 áprilisában töltötte be 85. életévét. (Születésnapja alkalmából írt róla az enyugat.hu is, akkor azt nyilatkozta, most már öreg lesz. De nem hittük el neki...) Sopron polgármestere „Elismerő oklevéllel” köszöntötte a mestert. A pandémia miatt a város kulturális intézménye nem tudott méltóképpen megemlékezni erről az évfordulóról, amit ezen az őszön igyekezett pótolni a Pro Kultúra. A Hűség évében „Hűséggel festve” alcímmel meghirdetett XXI. Őszi Tárlatnak ő volt az egyik felkért zsűritagja, és vele zárul a festőtermi kiállítás. 2021. november 7-én, vasárnap délután az Őszi Tárlat finisszázs programjaként „Utas a Kutas!” címmel városnéző kisvonatozást hirdetett a Pro Kultúra.

Sopron kedvenc szobrászművésze tavaly ünnepelte 85. születésnapját.
Enyugat.hu

A tervek szerint a 2 órás kisvonatos kalandozás során a szobrászművész több tucat alkotását ismerhetik meg a résztvevők – Kutas László személyes hangvételű idegenvezetésével. A szerelvény első állomása a Líceumnál lesz, hiszen a Széchenyi téri iskolai homlokzaton látható az alkotó első soproni köztéri műve, Gombocz Zoltán emléktáblája. A vonat megállói között lesz a Deák tér, a Pap rét, a Botanikus kert és a Fő tér is. Kutas László egyik legismertebb soproni munkája a Városháza előtt álló kalapos Thurner-szobor, amely mellett évtizedek óta szívesen fotózkodnak a helybeliek és a turisták. Az utasok ezen a délutánon megismerhetik a szobrász aznap délelőtt felavatott 51. soproni Kutas-művét is, mely a népszavazás centenáriuma alkalmából készült a Városszépítő Egyesület ötlete nyomán. A vonatozás végállomása a Liszt Központnál lesz – ott, ahol annak idején ez a nagyívű művészi pálya is elindult: Ágoston Ernő néhai rajziskolájában. (Ágoston Ernő emléktáblája is Kutas László alkotása.)

Kutas Lászlónak nemcsak a szobrai, a történetei is szerethetők. Akik helyet foglaltak a vasárnapi különvonatra, minden bizonnyal számos szakmai kulisszatitkot és régi soproni történetet is megtudhatnak majd. Hiszen a művész nemcsak az agyagot, bizony a mondatokat is kiválóan formázza – élvezetes történetmesélő. Az utasok pedig közben megismerhetnek egy sokat megélt művészi életpályát, egy örökifjú alkotót, egy életidegenlő embert, egy Sopron-rajongó művészt. És reméljük ez az út még hosszan folytatódik – a soproniak örömére is. Addig is: vonatra fel, hiszen „Utas a Kutas!” A Hűség Évében ekként köszönti szeretett városa Kutas Lászlót. Isten éltesse sokáig!

(A program ingyenes, de a férőhelyek korlátozottsága miatt érvényes menetjegyhez kötött. A különvonatra való jelentkezés feltételei a Pro Kultúra Facebook oldalán és honlapján olvashatók.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@enyugat.hu

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra