Kezdenek kirajzolódni az Európa jövőjéről szóló konferencia csomópontjai

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén.

Az Európa jövőjéről szóló konferencia á prilis 8–9-i plenáris ülésének résztvevői konkrét javaslatokat vitattak meg.

A téma szerint csoportosított, konszolidált javaslattervezeteket a kilenc munkacsoport elnöke és szóvivője terjesztette a konferencia plenáris ülése elé. A javaslatok főként az európai polgári vitacsoportok, továbbá a nemzeti vitacsoportok ajánlásain alapultak, a többnyelvű digitális platformon benyújtott ötletekből is merítve. A javaslatokat a plenáris ülés valamennyi tagja megvitatta.

Az EP-képviselők szerint a konferencia példa nélkül álló vállalkozás a demokrácia és a nyitottság terén. A képviselők méltatták az európai polgárok munkáját, amivel a hozzájárultak a folyamathoz. Ígéretet tettek: az Európai Parlament gondoskodik arról, hogy a polgárok javaslatait komolyan vegyék.

Számos képviselő egyetértett a polgároknak azzal a felvetésével, amely szerint a szerződések módosítására lenne szükség, és szorgalmazták egy konvenció összehívását a témában.

Több képviselő javaslata szerint

erősíteni kellene az Európai Parlament hatásköreit, hogy a polgárok ilyen módon jobban részt vehessenek az uniós döntéshozatalban.

Kiemelték különösen:

  • A Parlamentnek költségvetési kezdeményezési jogkört kellene kapnia,
  • vizsgálóbizottságok felállításának lehetőségét a végrehajtó hatalmi ág ellenőrzésére,
  • teljes hatáskört a kül- és biztonságpolitika terén.
  • Az európai és a demokratikus értékek, az európai történelem és az EU működésének oktatását az iskolákban.
  • Erősebb egészségügyi rendszert ellátási minimummal.
  • Egyenlő hozzáférést a digitális szolgáltatásokhoz minden európai polgár számára, lakhelytől függetlenül.
  • A zöld átmenetnek erős szociális dimenzióval kell megvalósulnia.
  • Hangsúlyozták a kulturális és nyelvi sokszínűség fontosságát és hogy
  • fontos ösztönözni a nyelvtanulást.

A következő lépések

A konferencia utolsó plenáris ülését a tervek szerint április 29–30-án rendezik meg Strasbourgban. Az ülésen a plenáris ülés tagjai várhatóan konszenzusos alapon fognak megállapodni a javaslatokról. Ezeket a konferencia vezető testülete belefoglalja a konferencia zárójelentésébe, amelyet a konferencia május 9-én, Strasbourgban megtartandó záróünnepségén adnak majd át az uniós intézmények elnökeinek.

Európai Parlament A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Európa jövője