Jégtörők hazai jég nélkül

A Soproni Jégtörők tavasszal "álltak be" a SMAFC nagy védőernyője alá, ám a jeges szezonra soproni pálya nélkül maradtak. Nem adták fel, kerestek maguknak másik jégpályát. A csapat rendben van, a helyzet már korántsem.

A soproni jégpályát üzemeltető vállalkozás novemberben tájékoztatta a SMAFC vezetőit, néhány napja pedig a a korcsolyázni vágyó soproniakat is arról, hogy ebben a szezonban nem nyit ki a pálya. Sokaknak fáj ez a döntés, a SMAFC közel száz jeges sportot űző tagjának pedig különösen. Az utánpótlás verseny szezonja is elindult, ha ebben részt akarnak venni, akkor soproni tornákat is rendezniük kell. De hogyan, ha egyszer nincs hol?

- A jégsportnak Sopronban másfél évszázados hagyománya van, a Jégtörők nemcsak a klubot, a várost is képviselik, és több korosztályban is szép eredményeket értek el - mondja elöljáróban Horváth József, a SMAFC elnöke.

Az idei csapatkép. Nem parkettán akarnak játszani.
Jégtörők

- Korábban a soproni pálya már az őszi szünetben kinyitott és mi is erre készültünk, annál is inkább, mert a környéken az összes hasonló pálya - Kőszegen, Szombathelyen, Mosonmagyaróváron, Győrött - a szokott időben megkezdte működését. Az viszont látszott, hogy itthon valami baj van, így kellett a B terv. Arra kértem a jégkorong szakosztály munkatársait, dolgozzanak ki javaslatokat, és már novemberben együttműködési megállapodást kötöttünk a kőszegi jégpályával, ahol heti egy órát tudunk biztosítani minden korosztályunknak. Ez persze messze a szakmai elvárások alatt van, de legalább el tudtuk indítani a szezont - foglalta össze a kényes helyzetet közleményükben az elnök.

Jó hír a sok rossz között, hogy a szakosztályt elkötelezett szülői csapat segíti. Felmerült, hogy a SMAFC üzemelteti a pályát szülői erőforrásokra is építve és ez minden téli sportot kedvelő soproni számára is örömhír lehetett volna. A számítások szerint, mivel az emelkedő energiaárak csak januártól jelentettek volna veszélyt, a november-december-januári időszak nagy részét nullszaldósan meg lehetett volna oldani...

- De a jégpálya üzemeltetője elutasította ezt a javaslatunkat, így nyilvánvalóvá vált, hogy Sopronban idén nem lesz jég. Ezért a kőszegi jégidőnket kellett növelni, ami nem éppen ideális, hiszen rengeteg idő megy el az utazásra és jelentős plusz költséget is jelent két-három naponta az egész csapatot a Vas megyei városba utaztatni. Ezért a földrajzilag legközelebbi jégkorong sportegyesülettel is együttműködést kerestünk - és találtunk is. A kismartoni (eisenstadti) Raptorok csapata felajánlotta, hogy jégidejének felét megosztja velünk. Ez heti két óra minden kedden, ami azt jelenti, hogy az egész egyesületet két heti forgással jégre tudjuk vinni Ausztriában úgy, hogy az edzéseket egy közös szakmai program szerint alakítottuk át - részletezi a megoldást dr. Sebestyén-Teleki István, a szakosztály munkatársa. Ami így elégséges, ha nem is megfelelő - teszi hozzá. És méltatlan is.

- Óriási gond, hogy Sopronban nincs jég. Méltatlan a jégkorong soproni hagyományaihoz, méltatlan a soproni jégkorongozók eredményeihez, méltatlan a soproni közönséghez, a soproni sportélethez. Aki volt már a jégpályán a tavalyi szezonban az tudja, hogy szinte mindig tele volt a pálya. Ezzel szemben most a közönség egyáltalán nem jut jéghez, a sportolóinkat pedig más városokba kell folyamatosan utaztatnunk, vagyis a Sopronba érkező jégsport TAO-t más városokban, sőt, külföldön költjük el. A legszomorúbb pedig, hogy a hazai versenyeket más városokba kell vinnünk. A soproni versenyek híresek voltak a nagyszerű hangulatukról és a jó vendéglátásról, ami főleg a jégkorongozóink mögött álló szülői közösséget dicsérte. Most pedig a soproni tornákat Szombathelyen vagy Győrben rendezzük, vendégként. Ez senkinek nem jó – teszi hozzá Bencsik Gergely, a szakosztály munkatársa.

A jövőt sem látja rózsaszínben a szakosztály. A jelenlegi kényszermegoldással meg lehet oldani egy-két szezont, de nyilvánvaló, hogy hosszútávon ez így nem működik. Valós utánpótlás-neveléshez, toborzáshoz, versenyzéshez és sikerekhez jég kell!

- Azt gondolom, hogy Sopronban a jégpálya nem üzlet, hanem sportpálya és egy szolgáltatás a soproniak számára, így az üzemeltetést is ezek alapján kellene felépíteni. Nálunk megvan az akarat, az elköteleződés és a tapasztalat is ehhez – zárta Bencsik Gergely.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport