Menesztették az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot

Egy hónapja gyűlnek a baljós árnyak a lap felett.

Menesztették posztjáról az Index főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot szerda délelőtt - írja a 444.hu . A kiadó tulajdonosa, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriuma - illetve annak elnöke, Bodolai László - hozta meg a döntést, amelyről Bodolai levélben tájékoztatta kollégáit.

A kiadó közleményt adott ki a döntésről, ebben többek között ez áll:

"Az Index.hu Zrt igazgatósága mérlegelte az elmúlt időszak eseményeit, és az igazgatóság elnöke a mai napon kezdeményezte Dull Szabolcs főszerkesztő munkaviszonyának rendes felmondással történő megszüntetését. Bodolai László elnök további intézkedésként a korábban megüresedett vezérigazgatói posztra Szombathy Pál igazgatósági tagot kérte fel, valamint szintén a mai nappal bekerült a társaság igazgatóságába Sztankóczy András, jogász, újságíró is."

Dull Szabolcs, az Index főszerkesztője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában
Forrás: atv.hu

A közlemény szerint Bodolai levelet írt a szerkesztőségnek, amiben jelezte, hogy a lap függetlensége nincs és nem volt veszélyben, "jelenleg egy belső aggódás által generált bizonytalanság gazdasági hatása a legnagyobb veszély, ami a lapra leselkedik".

Bodolai arról is írt, hogy felkérte az igazgatóság tagjait, hogy "azonnali hatállyal tekintsék át a társaság jelenlegi helyzetét, és a lehető leggyorsabb módon tegyenek javaslatot az igazgatóság számára a szükséges reorganizációs lépések megtételére" .

A lépésre már számítani lehetett. Egy hónapja írtuk , hogy az Index szerkesztősége bejelentette, veszélyben érzik a lap függetlenségét, mert olyan átalakítási tervet közöltek a héten, amelynek nyomán a szerkesztőség egy részét külsős cégekbe szerveznék ki, ami a szerkesztőség értelmezésében alapjaiban változtatná meg a jelenlegi lapot.

Bodolai László a tulajdonos képviseletében még aznap közölte, hogy a Gerényi Gábor által készített koncepciót az igazgatóság nem fogadta el, és Gerényi már nem is dolgozik az Indexnél.

Gerényi egyébként a Fidesz alapítóinak egyike, aki 2012-ben hagyta el a portált. Volt a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője, egyike az Azonnali.hu alapítóinak, ahol Ungár Péterrel együtt tulajdonos.

Bodolai egyúttal megszüntette Dull Szabolcs főszerkesztő igazgatósági tagságát, nem sokkal később lemondott Pusztay András, az Index Zrt. vezérigazgatója.

Helyére Ződi Zsoltot nevezték ki, aki egy héttel később szintén lemondott . Az Index Zrt. azóta vezérigazgató nélkül működött, most pedig főszerkesztője nincs a lapnak.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Közélet