„Arról miért nem ír senki, hogy olcsóbb lett a horvát tengerpart?”

A magas magyar infláció miatt valóban közelebb kerültek egymáshoz az árak.

„Most jöttem a nyaralásból, és azt kérdezem önöktől, hogy arról miért nem ír senki, hogy mennyivel olcsóbb lett a horvát tengerpart?”

Többek között ezt mondta a telefonban az a férfi, aki néhány nappal ezelőtt hívta fel szerkesztőségünket. Szerinte egyre jobban látszanak az inflációs különbségek a két ország között, és ez az árszínvonalban is jelentkezik.

Ennek kétségkívül lehet valós alapja.

Ha megnézzük a hivatalos statisztikákat, azt látjuk, hogy Magyarországon jelenleg 21,5 százalékos az áremelkedés éves üteme, míg Horvátországban csak 7,7 százalék.

Ha csak az élelmiszereket vizsgáljuk, a különbség még nagyobb, 20 százalékpont körüli.

Részben ezzel magyarázható, hogy míg néhány évvel korábban a magyar turisták gyakran gyomrosnak érezték, amikor szembesültek horvát szállás- vagy étteremárakkal, most már jóval gyengébb az ütés. Ha egyáltalán van ütés.

Nagyon nehéz az összehasonlítás, de az biztos, hogy az árak közelednek egymáshoz
Pixabay.com

„A balatoni és horvátországi árak összehasonlítása általában hülyeség. Ha Siófokon a Lidlben veszem meg a kaját, az nyilván olcsóbb, mintha beülnék egy menő étterembe az Aranyparton” – mondta lapunknak egy másik olvasónk. Neki Siófokon van apartmanja, így rendszeresen jár a tóhoz. Azt mondja, valóban érezhető a drágulás a tóparton, de ha valaki tudja, hogy hol mit keressen, az még mindig olcsóbban jön ki, mint Horvátországban.

Akkor legyünk konkrétak!

Megnéztük annak a horvát éttermek az aktuális étlapját , ahova annak idején többször beültünk egy-egy „búcsúvacsorára”. Egy Zadar környéki, tipikus tengerparti település tipikus étterméről van szó, nem luxus, de nem nélkülöz egy csipetnyi eleganciát.

Most előételként egy dalmát sonka 10, egy hidegtál két főre 16, a hideg tenger gyümölcsei - ugyancsak két főre – 18 euróba kerül.

Egy csevapcsicsa 11,3, egy csirkesteak sült krumplival 13, egy dalmát grillezett tintahal 19 euró.

A desszertek (csokoládé torta, baklava stb.) egységesen 4,5 euróba kerülnek.

Ezek az árak még mindig magasabbak, mint az átlagos magyar étteremárak, de már tényleg jóval kisebb a különbség, mint korábban, és azt se felejtsük el, hogy főidényben vagyunk a tengerparton.

Ugyanezt – az árak kiegyenlítődését - tapasztaltuk néhány héttel ezelőtt Bécsben, és ugyanerről számolt be egy kollégánk, aki a napokban érkezett vissza egy görögországi nyaralásról.

Várjuk olvasóink friss tapasztalatait, a témára később visszatérünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem