Ősi csónak került elő a Murából

Vizi túra közben leltek rá az ősi csónakra, amit körülbelül a bronzkor és a vaskor tájékán készítettek. A tárgy ezenkívül rendelkezik egy sajátos és némiképp ritka kialakítással is.

Szeptember közepén egy Ljubomir Zečević nevű túrázó és természetbúvár evezést tartott a Mura Szlovéniai szakaszán, és egy hordalékkupacon vette észre a jellegzetes tárgyat. Mivel Zečević jártas a kulturális örökségek terén is, ezért rögvest felismerte, hogy régészeti felfedezésről lehet szó.

Azonnal értesítették a muraszombati múzeum (Pomurski muzej Murska Sobota) archeológusát, Branko Kermant, aki a lelet szemügyre vétele után megállapította, hogy komoly és valószínűleg rendkívüli felfedezést tett.

A ladikszerű eszközt vélhetően az augusztusi nagy áradások hozhatták a felszínre. Hossza kb. 11 méter, farrésze sajátos faragással készült. A csónakot egy tölgy fatörzséből vájták ki valamilyen kéziszerszám segítségével.

Méreténél fogva, esetleges rakománnyal együtt a csónak 2-3 fős legénységgel bírhatott. Rakomány nélkül azonban 9-14 ember is elférhetett rajta.

Ilyen folyami csónakokat Közép-Európától a Brit-szigetekig és Írországig használtak a késő bronzkorban és a vaskorban. Kialakítási szempontjai a Kr.e. 1. évezred demográfiai és gazdasági változásaival együtt járó szállítási igényeket tükrözik. A most előkerült lelet azonban egyedi kivitelezést mutat, mivel a farrész kifaragásán túl még egy sajátosságot is felfedeztek a szakértők: a horony egy beillesztett függőleges és masszív deszkában végződik.

A Murából előkerült ősi ladik; látható, hogy mennyi jut benne egy embernek
Olvasó

Pontos korát az utólagos vizsgálatok fogják majd meghatározni, amelyet a Szlovén kulturális és örökségvédelmi intézet kulturális örökségi osztálya folytat majd.

A csónak a folyami üledék mélyén feküdhetett, s bár a Radenci és Vučja vas közötti szakaszon, a Muravidék határán találták meg, azt azonban nem tudni, hogy az augusztusi árhullám honnan sodorta ide.

A kulturális és örökségvédelmi intézet és a muraszombati múzeum a ljubljanai egyetem régészeti tanszéke és más szakértők a bevonásával szervezi meg a lelet szállíthatóvá tételét, valamint biztonságos elhelyezését. Az ősi csónakot várhatóan még ezen a hétvégén leemelik a hordalékkupacról, és egy Muraszombat melletti mesterséges tóhoz viszik. Ott várhatóan ismét a vízbe fogják süllyeszteni, nehogy a lelet kiszáradás esetén károsodjon, amíg nem oldják meg a megfelelő konzerválását.

Ez a tartalom a szombathelyi központú Nyugat.hu és a soproni központú Enyugat.hu együttműködése nyomán jött létre. Támogasd a független helyi újságírást!
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem