„Ön csak 2022 júniusáig jogosult családi pótlékra, ezért a kifizetést leállítjuk”

Elkezdte hivatalosan is értesíteni az egyedülálló, ingázó szülőket az osztrák adóhivatal. De ez csak tájékoztatás, mint írják, fellebbezésnek nincs helye.

Nem ért egyet egy fontos kérdésben az osztrák és a magyar kormány, és most egyik sem akar családi pótlékot adni az ingázó szülőknek – írtuk nemrég. Egy Vas megyei apukától ugyanis megtudtuk, hogy bár eddig az osztrákok fizették nekik a családi pótlékot, az osztrák adóhivatal nemrég felfüggesztette a kifizetéseket egy EU-s előírásra hivatkozva, ez pedig több száz egyedülálló, ingázó szülőt érint.

Az osztrák adóhivatalban azt közölték az apukával, hogy jogilag nem tudják megindokolni a döntést, ők a kancelláriahivatal utasítását követik. A kancellár pedig állítólag arra az uniós irányelvre hivatkozik, hogy az az ország az elsődleges kifizetőhely, ahol a gyerekek élnek, ezért először a magyar családi pótlékot kell megkapniuk az ingázóknak, Ausztria pedig majd kipótolja.

Most lapunk birtokába jutott egy hivatalos tájékoztatás is, amit egy Szombathelyen élő ingázónak küldött nemrég az osztrák adóhivatal. Ebben azt írják: megállapították, hogy csak 2022 júniusáig volt jogosult családi pótlékra, ezért a kifizetést leállították.

Ausztria és Magyarország között jelenleg vita van a nemzeti jogszabályok alkalmazásáról a határon túl élő, különélő szülők esetében. Egy ilyen vita során a 987/2009/EK rendelet 6. cikkének (2) bekezdése értelmében a lakóhely szerinti állam illetékes az ellátások ideiglenes megadására. A gyermek lakóhelye Magyarországon van, ezért a jogvita lezárásáig Magyarország illetékes a családi pótlék ideiglenes megállapítására

– írják, hozzátéve egy figyelmeztetést, hogy ez ellen az értesítés ellen nincs helye fellebbezésnek.

A személyes adatokat az érintettek kérésére elhomályosítottuk
Olvasó

Az ügyet – mint azt már korábban írtuk – Sebők Éva momentumos parlamenti képviselő karolta fel: elkezdte összegyűjteni az adóhivataltól érkezett értesítéseket és egyeztetett a bécsi magyar nagykövetséggel is, ahol azt mondták neki, ha az érintettek is hozzájárulnak és átadják az értesítőket a nagykövetségnek, a kezükbe veszik a konkrét ügyet és végig is viszik.

Nem egyszerű a helyzet

Vető-Szabó Tímea ezen a területen dolgozik ügyintézőként Grazban és első cikkünk megjelenése után valósággal felrobbant a telefonja. Ezért megkereste lapunkat, hogy tiszta vizet öntsön a pohárba. Sokan ugyanis elkezdtek pánikolni amiatt, hogy ez a jogi vita a két kormány között minden ingázót érinteni fog.

„Naponta foglalkozunk családi pótlékkal, GYES-sel és egyéb ügyekkel, így folyamatos kapcsolatban vagyunk a Finanzamt-tal. Gyakorlatilag 1300 olyan ember jár hozzánk, aki nem Ausztriában él, de Ausztriában dolgozik, nemcsak magyarok, hanem mindenféle nációból. Az állítólagos májusi döntés óta volt két családi pótlék kifizetés is és a kérelmeket is jóváhagyták” – mondta.

Ugyanakkor megerősítette azt is, hogy létezik ez a bizonyos jogi hézag az egyedülálló szülők esetében. Másképp értelmezi a két ország az uniós jogszabályt: míg Ausztria az elvált szülőket ugyanúgy apának és anyának tartja, addig Magyarország azt mondja, hogy ha az egyik szülő kilép az életközösségből, és nem lesz már meg az állandó közös lakcím, akkor ő kvázi megszűnik apaként vagy anyaként létezni.

„Vegyünk egy példát. Ha anyuka Ausztriában dolgozik, apuka pedig Magyarországon, és a gyerek is Magyarországon él, akkor a magyar kormány szerint nincs magyar családi pótlék jogosultság, tehát az elsődleges kifizető ország Ausztria. Ausztria pedig azt mondja, hogy mivel apuka Magyarországon él és dolgozik, és bár külön él a családtól, akkor is Magyarország az elsődleges kifizető ország, Ausztria pedig csak a különbözetet adja. És egészen addig, amíg ez a jogi hézag megvan, addig tényleg nem tudják feldolgozni a családi pótlékot, mert mind a két ország mutogat a másikra” – magyarázta.

Addig pedig marad a patthelyzet, és akár több hónapig vagy évig is eltarthat, amíg megoldódnak ezek az ügyek. Tímea hozzátette, neki is volt már dolga ilyen esettel, ilyenkor azt szokta javasolni, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Solvit-központtal, ők pedig megpróbálnak úgymond igazságot tenni a két ország között. Erre törekszik most a bécsi magyar nagykövetség is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Kérjük válasszon:

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem